ЗА САВЕЗНИШТВО СА ПРИЈАТЕЉИМА УМЕСТО ЗА „ПАРТНЕРСТВО“ СА АГРЕСОРОМ

ЗА САВЕЗНИШТВО СА ПРИЈАТЕЉИМА УМЕСТО ЗА „ПАРТНЕРСТВО“ СА АГРЕСОРОМ

PODELI

– уводно излагање Владимира Кршљанина на оснивачкој скупштини Народног покрета Србије –

Београд, 30. октобар 2007. г.

На оснивачкој скупштини одржаној данас у Београду, основан је Народни покрет Србије, као удружење и кровна организација локалних покрета, независних градоначелника, патриотских удружења, партија и појединаца. За председника је изабран Владимир Кршљанин.

У уводном излагању на оснивачкој скупштини, Владимир Кршљанин је рекао:

Драги пријатељи,

Србија је данас на прекретници. Има историјску шансу да стогодишњу неприродну и трагичну доминацију англоамеричког фактора промени за природно и корисно савезништво са Русијом. Расположење народа је масовно за такву промену, али садашње политичке партије не желе или не могу да учине оно што је неопходно. Зато је наш задатак да створимо политичку снагу која је способна да делује у том правцу, како Србија не би пропустила своју историјску шансу, јер то може бити пут у дефинитивно поништавање и државе и народа.

Неприродна евроатлантска оријентација земље донела је за 7 година катастрофалне последице на свим пољима. Смањење становништва има геноцидне димензије, сви социјални, економски и морални параметри имају карактер катастрофе.

Са друге стране, Србија данас може добити од Русије све што пожели, или боље речено, све што буде имала храбрости да затражи. И то у односима савезништва, искреног пријатељског партнерства.

За то је потребно да у Србији постоји политичка снага која ће јасно говорити и још јасније делати у том правцу. Сваки корак такве политичке снаге имаће адекватну реакцију у Русији.

Русија је данас најактивнији чинилац у низу слободних земаља које предњаче у количини војно-политичких, економских, финансијаких и моралних ресурса. Постоје и економске и војнополитичке интеграције којима би било природно да се Србија придружи – Евроазијска економска заједница и Организација Уговора о колективној безбедности.

Англоамерички фактор је у кризи и у тешкоћама на готово свим међународним и унутрашњим пољима. Сигурно је да због тога неће бити у стању да на било какав ефективан начин реагује на промене у Србији. Једина битна препрека ослобођењу Србије јесу Срби који са њима сарађују и од те сарадње имају користи. Већ сада им обећавамо амнестију ако у овом преломном тренутку стану на страну свог народа.

Последњих година било је покушаја, који су углавном остали изван домашаја јавности, да се у Србији окупе и мобилишу „здраве снаге“ – истински некористољубиви патриоти и стручњаци, са довољно мотивације и стручности да буду носиоци и архитекти промена. Сви ти покушају су лако осујећени, јер нису имали прагматичну, реалну основу.

Данас ми такву основу и такву формулу имамо. Оснивамо удружење грађана – покрет, утемељен на најефективнијима међу нама – људима који су у најтежим временима својом способношћу успели да поврате, одрже и успешно воде локалну власт – људима које због тог подвига зна и поштује цела Србија. Такође и на локалним покретима – удружењима и групама часних грађана, који су због своје репутације, у конкуренцији великих партија, успели да очувају суштину локалне самоуправе, делују, буду цењени и бивају изабрани у скупштине општина.

Без обзира на наше основне мотиве и циљеве, јасно је да наши градоначелници и локални покрети имају и допунски мотив за удруживање на националном нивоу – чињеницу да се власти спремају на нови корак у гушењу локалне самоуправе кроз одустајање од директог избора градоначелника и стварање таквог изборног система на локалном нивоу који ће још више фаворизовати велике контролисане партије.

Основано рачунамо на то да ће се нашем удружењу врло брзо прикључити и они независни градоначелници и локални покрети који нису данас овде заступљени, као и велики број патриотски оријентисаних удружења грађана, политичких организација и појединаца. Очекујемо на нашој страни читав врх српске патриотске интелигенције, али и праве привреднике, стручњаке, официре војске и полиције, раднике и сељаке. Сви они ће, потписивањем изјаве о удруживању у Народни покрет Србије прихватити обавезу да активно делују на остваривању његових кратко и јасно формулисаних циљева. Истовремено, сачуваће своју људску, моралну и организациону самосталност и интегритет. Сви сегменти, појединачни и колективни чланови Народног покрета Србије треба да се пре свега усмере у конкретну активност на општинском нивоу и окупе око најснажнијих и најефективнијих делова покрета у свакој општини, ради директног деловања на грађане. Ту ће бити наше организационо тежиште, које ће такође имати самосталност у одређивању начина организовања, метода рада и кадрова. Паралелно, они чланови и сегменти покрета који имају оријентацију и могућност деловања у специфичним сегментима друштва – у синдикатима, на универзитету, у културним, медијским, привредним и државним сферама, треба да наставе такву активност и од ступања у Народни покрет Србије, максимално је појачају. Стручњаци који су по својој вокацији усмерени на аналитику и планирање, треба да праве планове за организацију државе, привреде и живота у слободној Србији.

„Евроатлантске“ и друге обмане и трикови „као једина демократска перспектива“ којим се садашње власти служе да одрже народ у безнађу и пасивности морају бити раскринкани, а за то има довољно аргумената.

Масе у Србији се морају заталасати да би промена била могућа.

Народни покрет Србије није партија. У њему има места за све који желе да активно допринесу остваривању општенародних циљева – успостављању суверене и јаке српске државе са стварном и народном локалном самоуправом, афирмисању и поштовању сопствене духовности и стваралаштва, уз јасну промену унутрашњег и спољнополитичког курса земље, усмерену на успостављање национално и социјално оријентисане привреде и савезништво са пријатељима, уместо на „партнерство“ жртве са агресором.

Деловањем на јавној политичкој сцени и изласком на изборе, Народни покрет Србије је једини који је способан да кључно допринесе променама у Србији на два начина – успостављањем стандарда истински патриотског политичког говора и деловања и освајањем гласова неопходних за превагу патриотских снага.

Србија ће бити национално, економски, социјално и морално препорођена суверена демократија.

Ми то хоћемо, морамо и можемо.