НИШ: МИГРАНТИ, КРИЗА ЕУ И ОПСТАНАК СРБИЈЕ

НИШ: МИГРАНТИ, КРИЗА ЕУ И ОПСТАНАК СРБИЈЕ

PODELI

 

pzs-nis-2Покрет за Србију и Руска хуманитарна мисија заједно у Нишу

Руководиоци Покрета за Србију Владимир Кршљанин, Горан Петронијевић, пуковник Љубинко Ђурковић и Саша Рудић говорили су у Нишу на трибини под називом „Мигранти, криза ЕУ и опстанак Србије“. На трибини је наступио и Бранимир Нешић, директор представништва Руске хуманитарне мисије у Србији.
Трибину, коју су заједнички организовали Покрет за Србију и Руска хуманитарна мисија, отворио је Бобан Раденковић, руководилац Иницијативног одбора Покрета за Србију у Нишу.
У иступањима учесника осветљене су правне, безбедносне, цивилизацијске и геополитичке димензије актуелне мигрантске кризе.

Истакнуто је да се ради о једном од аспеката покушаја пребацивања терета системске кризе англоамеричке империје на европске земље. Остали аспекти су финансијски – дужничка криза чије се последице засад најбоље виде на примеру Грчке, заоштравање односа и рат санкцијама са Русијом за које је повод био вештачки изазвана криза и рат у Украјини. Излаз из ове ситуације представљају одлучне и принципијелне активности Русије. Изложена бројним негативним последицама компликовања ситуације на Европском тлу, Србија мора хитно променити курс државне политике, прекинути „пут у ЕУ“ и све облике зависности од САД, НАТО и ММФ, који јој доносе повећане социјално-економске и развојне проблеме, као и претње сопственој безбедности и интегритету и успоствити односе војно-политичког савезништва са Русијом.

Представник Руске хуманитарне мисије упознао је слушаоце са започетим активностима, плановима и спремношћу ове организације на садејство са властима и сличним организацијама у Србији, ради решавања овог и других акутних хуманитарних проблема у Србији, пре свега у вези српског становништва Косова и Метохије.

pzs-nis-1Председник Покрета за Србију Владимир Кршљанин и заменик председника Горан Петронијевић гостовали су пре трибине уживо у поподневном програму нишке телевизије Белами, која је у вечерњим вестима објавила и извештај о боравку и активностима делегације Покрета за Србију и Руске хуманитарне мисије тог дана у Нишу.

На свечаности која је претходила трибини, највиши руководиоци Покрета за Србију и директор представништва Руске хуманитарне мисије су заједнички положили венац на споменик црвеноармејцима погинулим 7. новембра 1944. код логора Црвени крст у Нишу, у присуству представника Покрета за Србију из Ниша, Лесковца и Куршумлије, више грађана Ниша и представника медија.

Највиши руководиоци Покрета за Србију започели су иначе свој боравак у Нишу, по повратку из Пирота, одавањем поште Стевану Синђелићу и српским херојима и мученицима из 1809. испред меморијала на брду Чегар код Ниша, а затим посетом Ћеле-кули.

pzs-nis-3pzs-nis-4