5. ОКТОБАР – ДЕСЕТ ГОДИНА КАСНИЈЕ

5. ОКТОБАР – ДЕСЕТ ГОДИНА КАСНИЈЕ

PODELI

5. ОКТОБАР – ДЕСЕТ ГОДИНА КАСНИЈЕ

Међународна конференција, Сава центар, сала 1/A, 5.10.2010. у 10 часова
Трибина, велики амфитеатар Машинског факултета, 5.10.2010. у 19 часова

Ускоро се навршава десет година од 5. октобра, важног датума у српској историји. То је прилика да се у стручној и политичкој јавности Србије поразговара о неким важним питањима везаним за овај догађај, као и да се сведе биланс промена које је он донео.
Као ново средиште политичке и интелектуалне акције за достојанствену будућност Србије, ПОКРЕТ ЗА СРБИЈУ је преузео амбициозни задатак да организује конференцију на ову тему. Циљ нам је да 5. октобра 2010. године окупимо најважније представнике стручне и политичке јавности, као и угледне учеснике из иностранства, који би потражили одговоре на нека од следећих питања:

1. Како се, са дистанце од десет година, може оценити историјски карактер 5. октобра?
2. Колики је значај учешћа страног фактора у том догађају?
3. Колико је српски 5. октобар утицао на друге сличне догађаје у свету?
4. Какав је карактер политичких и економских промена које су уследиле након 5. октобра?
5. Како се током 5. октобра, а нарочито у деценији која је произашла из овог историјског догађаја, понашала српска елита – политичка, интелектуална, медијска, економска…? Каква су била њихова очекивања и како српска елита данас гледа на 5. октобар и деценију која је уследила?
6. Какво је током 5. октобра, и касније, било расположење народа, тј. грађана Србије? Шта су они очекивали, а шта су добили?
7. Које би се историјске, политичке или социјалне поуке могле извести из догађаја од 5. октобра, као и из деценије која је уследила? Шта је оно што би Србија требало да уради у наредном периопду, а што произилази из тих поука?

На ова, и друга питања одговараће домаћи научници, новинари, политичари и гости из САД, Канаде, Велике Британије, Немачке, Француске, Русије…
Учешће са излагањем на конференцији је могуће само по позиву. Конференција је отворена за јавност.
Због великог интересовања, вечерњим часовима, биће одржана и јавна трибина.

За Организациони одбор,

Константин Јовић
Владимир Кршљанин
Горан Петронијевић
Милен Симић

www.pokretzasrbiju.org
www.narodnipokretsrbije.org