Иницијатива „Никад граница“ на Косову и Метохији

Иницијатива „Никад граница“ на Косову и Метохији

PODELI

Представници више родољубивих организација које чине иницијативу “Никад граница” боравили су током викенда 22-23.12.2012. на Косову и Метохији и посетили манастире Високе Дечане и Пећку Патријаршију, као и Косовску Митровицу.

Циљ овог поклоничког путовања био је да се пружи подршка Србима на Космету и покаже да су организације које чине иницијативу “Никад граница” присутне и у јужној српској покрајини, без обзира на чињеницу да је тежиште њихове борбе усмерено ка представницима институција државе, од којих захтевају да поштују Устав на који су се заклели.

httpv://youtu.be/0YnGVzKl_j4

Током боравка на Космету представнике иницијативе “Никад граница” примио је Његово Преосвештенство Епископ липљански г. Јован, као и представници Срба са севера Космета.

По благослову Епископа Јована, представници иницијативе посетили су манастир Високе Дечане, као и древни трон српских епископа и патријараха, Пећку Патријаршију где су, после ноћења, у недељу ујутру присуствовали Светој Архијерејској Литургији, као и чину Свете Тајне Крштења, обављене у склопу литургије. После литургије присутни су целивали мошти светаца које се чувају у Патријаршији и помолили се за ослобођење Косова и Метохије. Представници иницијативе користе ову прилику да се још једном захвале Епископу Јовану, заједно са сестринством манастира и о. Игњатијем, на дивном гостопримству и прилици да и лично представе разлоге за покретање иницијативе “Никад граница”.

У Косовској Митровици представници иницијативе састали су се са др Марком Јакшићем и др Миланом Ивановићем. Током разговора наглашена је потреба координирања активности свих српских родољуба за укидање границе између средишње Србије и Космета и исказана одлучност обе стране да се истраје на одбрани Устава Србије, као и тековина које су нам преци свима оставили у аманет. Др Милан Ивановић је посебно нагласио да је значајно што су представници иницијативе “Никад граница” посетили и Метохију и Косово и тако показали да не треба правити разлику између Срба северно и Срба јужно од Ибра као и да је то најбољи начин да се демантују лажи о некаквим поделама међу представницима Срба у покрајини. Др Марко Јакшић је истакао потребу да се, мимо свих текућих и будућих политичких процеса и преговора, не одступи од основног залагања за заштиту Устава и уставног поретка земље, према којима је сваки вид границе унутар Србије – неприхватљив.