СИРИЈА И СРБИЈА – Крај англоамеричког интервенционизма и поуке за Србију

СИРИЈА И СРБИЈА – Крај англоамеричког интервенционизма и поуке за Србију

PODELI

Велики обрт у Савету безбедности УН којим је спречена западна војна интервенција у Сирији представља велику победу права и правде у међународним односима. Највеће заслуге за то припадају Русији, која је испољила активну, чврсту и принципијелну позицију на дипломатском, политичком и војном плану, али и Кини, која се у потпуности солидарисала са таквом позицијом Русије.
Последњих деценија, у случајевима Југославије, Авганистана, Ирака и Либије, али и неким другим, САД, Велика Британија и НАТО су покушавали и успевали да примене два обрасца, испробана раније у Централној Америци: споља изазвану оружану побуну финансирану нарко-новцем и лажним аргументима издејствоване двосмислене резолуције Савета безбедности УН, које су им отварале врата за санкције и војну интервенцију.
Сасвим недавно, развијена је огромна кампања по истом обрасцу на ширем подручју Северне Африке, Блиског Истока и Централне Азије, усмерена највише на Сирију и Иран, са циљем дестабилизације читавог региона, распиривања верских нетрпељивости, елиминације последњих суверених држава, овладавања свим енергетским изворима у региону и изазивања великог сунитско-шиитског сукоба, који би изазвао велики регионални ратни пожар, али и унутрашњу дестабилизацију Русије и Кине, уколико оне остану пасивне.
Поменути обрт у развоју сиријске кризе представља у том смислу прекретницу, којом је заустављена реализација овог сценарија и којом је учињен крај англоамеричком интервенционизму какав смо гледали последњих деценија.
Образац оружане побуне, какав је примењен на Косову и у Либији, више никада неће моћи да буде успешно примењен.
Тешко да ће моћи да буде примењен и неки нови, јер су САД у међувремену изгубиле своје „двориште“ – Централну и уопште Латинску Америку, у којем су тестирале своје агресивне обрасце. А после скандала са ХСБЦ банком (једном од највећих банака на свету, која припада Интер-Алфа „хоботници“ Ротшилда), оптуженом за прање нарко новца, може се очекивати крах глобалног нарко-бизниса, једног од најозбиљнијих чинилаца светског финансијског система (који ће, ако не буде хитно темељно реформисан, погубити своје англоамеричке творце). Са последицама, које ће се веома ускоро осетити и на Косову и Метохији.
Осим тога, Русија и Кина више никада неће дозволити манипулацију резолуцијама Савета безбедности, нити њихову двосмисленост која би могла бити злоупотребљена.
Без обзира што сиријска криза још није окончана, и што није једноставно угушити споља изазвану терористичку оружану побуну која злоупотребљава верска осећања народа, посебно у густо насељеним подручјима, све ово ствара сасвим нову динамику у међународним односима, која је изузетно значајна и која постаје доминантна, без обзира што није адекватно приказана у медијима под западном контролом, укључујући и оне у Србији.
Када је у питању будућност Србије, ови догађаји и процеси потврђују више пута изречен принципијелни став Покрета за Србију о потреби дубоких промена курса државне политике. Економски развој и веће поштење и праведност у развоју друштва, није могуће постићи без јачања суверенитета земље, како на спољнополитичком, одбрамбеном и безбедносном, тако и на економском плану. То је и предуслов за решавање питања Косова и Метохије, али и за онемогућавање нових сличних изазова, који би земљу могли задесити у блиској будућности.
Покрет за Србију поздравља одлучност Русије и Кине у одбрани мира и међународног права.
Покрет за Србију изражава пуну солидарност са народом и легалним руководством Сирије у борби против спољне интервенције и заштити сувереног и демократског права да сами решавају своје унутрашње проблеме и одређују правац свог развоја. Покрет за Србију изражава очекивање да ће нова Влада Србије одмах укинути санкције против Сирије и других пријатељских земаља, уведене као копија унилатералних санкција од стране појединих западних земаља или група земаља.
Покрет за Србију подржава ставове Председника Републике Томислава Николића изречене приликом посете Москви и у недавном интервјуу „Вечерњим новостима“ и изјаве кандидата за Председника Владе Ивице Дачића у којима се ставља акценат на јачање политичког и економског суверенитета Србије, јер ће само њиховим одлучним и доследним остваривањем бити створена перспектива истинског развоја земље и испуњена очекивања огромне већине грађана Србије. Са окончањем политике англоамеричког интервенционизма и гарантовањем преспективе за владавину права и правде у међународним односима од стране најмоћнијих центара светског развоја – Русије и Кине, за то су се испунили сви међународни услови.

ПОКРЕТ ЗА СРБИЈУ