Трагична погибија кадета: врх леденог брега одговорности ДС и Шутановца

Трагична погибија кадета: врх леденог брега одговорности ДС и Шутановца

PODELI

Покрет за Србију изражава најдубље саучешће породицама двоје трагично погинулих кадета-дипломаца ВА. Тим поводом, председник Извршног одбора Покрета за Србију пуковник Љубинко Ђурковић је да следећу изјаву за портал Факти:

Сви до врха, до Шутановца

Морају да одговарају сви до самог врха – до војног министра Драгана Шутановца – јер је он системским решењима довео до тога да кадет – будући официр – не зна ништа о експлозивним средствима
На кључне функције у Војсци треба да дођу проверени војни стручњаци који неће бити послушници партијских врхова и миљеници западних кругова. То је нужно ради опстанка не само Војске Србије него и државе Србије

ЦИВИЛНА власт од 2000. води Војску Србије погрешним смером.

Ево само једног примера: у каријери официра важнији је постао енглески од знања која официр мора да има. Јер, официру се диплома магистра бодује са 10, а знање енглеског језика са 20 бодова!

То даје одговор на питање: како будући официр може да не зна шта је експлозив и какву опасност представља.

Очигледно је да држава тежи да припреми Војску Србије само за тзв мировне мисије и интервенције по свету у саставу НАТО пакта или УН трупа. Зато је некоме постало најважније знање енглеског!

Како смо дотле дошли? Родовски официри су постепено пролазили све командне дужности и зато најбоље сагледавају организацију војске. Уместо да се они постављају на кључна места, имамо пример команданта војног Универзитета који је лекар, додуше врхунски лекар! Он напросто не може да осмисли војну организацију за извођење борбених дејстава.

Реформа војске је довела до тога да партијски, неквалитетан кадар, дође на позиције за које није био оспособљен. Позиције се стичу на основу блискости са партијским кадровима који утичу на сва постављења у Војсци Србије.

То мора да се промени и да на кључне функције дођу проверени војни стручњаци који неће бити послушници партијских врхова и миљеници западних кругова. То је нужно ради опстанка не само Војске Србије него и државе Србије.

За почетак, овде морају да одговарају сви до самог врха – до војног министра Драгана Шутановца – јер је он системским решењима довео до тога да кадет – будући официр – не зна ништа о експлозивним средствима.

А потом треба да одговарају редом сви у низу командовања, јер нису успели да нађу системска решења која би дала квалитетнији кадар и Академији.