ХАГ, ЈЕЛ ТО БЕШЕ У ЕУ?

ХАГ, ЈЕЛ ТО БЕШЕ У ЕУ?

PODELI

Да ли смо заборавили на Хашки трибунал, алатку продужене агресије против Србије? Пошто смо „комплетирали сарадњу“ и весело пожурили у загрљај ЕУ, једног од патрона трибунала. Да променимо државни однос према трибуналу нису нам биле довољан разлог ни чињенице да су оптужени углавном Срби, да им се изричу строжије пресуде него другима, да је у Хагу убијен Слободан Милошевић, а животе је кривицом трибунала изгубило још 16 Срба, да су ослобођени Насер Орић и Харадинај…

Хашки трибунал је, само у случају Срба, оптужио: седам председника, једног председника парламента, три потпредседника владе, три министра одбране и унутрашњих послова, шест начелника генералштаба, једног шефа државне безбедности, осамнаест генерала и пет председника општина!

Подржавамо реакцију српске и дела међународне јавности на ослобађајућу пресуду Готовини и Маркачу као увреду праву и правди и националном достојанству Срба и Србије, преко које се не сме прећи.
Такође подржавамо изјаве тим поводом председника и премијера Србије, као и других државних званичника. Али овог пута се не сме остати само на изјавама.

Покрет за Србију очекује да Влада донесе одлуку о суспензији сарадње са Хашким трибуналом и да затражи хитну седницу Савета безбедности УН на којој би се расправљало о његовом раду и тражило његово затварање и упућивање свих оптужених и осуђених у националне јурисдикције. Очекујемо и да ће председник Србије предложити да захтев за ревизију рада трибунала буде на једном од првих места на списку наших услова према ЕУ, за који верујемо да се увелико припрема.

Ако је једно од темељних опредељења председника и владе да хоћемо у ЕУ, али не по сваку цену, сматрамо да је крајње време да се констатује да је цена већ сувише висока, у односу на оно што би се могло добити.

Знамо да евроатлантске силе потпуно контролишу трибунал. Сада су нам још једном доказали да не желе да примењују право у односу на Србе и Србију. То нам не само отвара простор, него и намеће обавезу да раскинемо споразуме и уговоре који су штетни за интересе Србије и српског народа.

ПОКРЕТ ЗА СРБИЈУ