9. МАЈ У МОСКВИ: БЕСМРТНИ ПУК

9. МАЈ У МОСКВИ: БЕСМРТНИ ПУК

PODELI

1-PukPutinPop

Председник Покрета за Србију Владимир Кршљанин боравио је 7-10. маја у Москви, на позив друштвене организације „Бесмртни пук“, ради учешћа у истоименој акцији и другим манифестацијама поводом 70-годишњице Победе над фашизмом.

У акцији „Бесмртни пук“, најмасовнијој народној манифестацији поводом Дана победе, коју је предводио председник Русије Владимир Путин, ове године су први пут учествовали и гости из више земаља, који су се кретали Црвеним тргом, на малом растојању од Председника Русије. Процењује се да је ове године, у овој поносној манифестацији спајања потомака са својим прецима, центром Москве и Црвеним тргом, промарширало око пола милиона људи свих узраста, носећи фотографије својих предака, који су ратовали или погинули у Другом светском рату. Овакве манифестације, као и војне параде, одржане су у много руских градова, али и у ослобођеном Донбасу. Кршљанин је био у поворци са сликама свог оца и стрица, али и са ознакама Србије и Војске која је 1999. бранила земљу од агресије НАТО.

Владимир Кршљанин је учествовао у одавању поште херојима Отаџбинског рата на централном меморијалу – Поклоној гори у Москви и у више других манифестација поводом Дана победе, а присуствовао је и свечаности којом је председник Републике Србије Томислав Николић отворио изложбу о ослобођењу Београда Историјског архива Београда у Дому руског зарубежја, који носи име Александра Солжењицина, заједно са Гораном Петронијевићем, који је учествовао у припремама ове изложбе, као и војној паради 9. маја.

Током боравка у Москви, Кршљанин и Петронијевић имали су више значајних сусрета са представницима руског јавног, научног и политичког живота.

У изјавама руским медијима, Кршљанин је нагласио наду да ће све интензивнија српско-руска сарадња, симболично крунисана ове године присуством председника Николића и првим у историји учешћем српске војске на војној паради у Москви, довести до успостављања војно-политичког савезништва између две земље, што је услов и за опстанак Србије, али и за успостављање трајног мира и стабилности на Балкану и у Европи.