У Београду одржана манифестација „Бесмртни пук“

У Београду одржана манифестација „Бесмртни пук“

PODELI

У Београду одржана манифестација „Бесмртни пук“ — шетња потомака оних који су се борили за спас Србије током ратова у 20. веку — од првог светског рата до НАТО агресије против Југославије 1999. године

Скуп је почео на Меморијалном комплексу погинулих за ослобођење Србије у Другом светском рату (Гробљу ослободилаца Београда) одакле је настављена почасна поворка до споменика Вуку Караџићу.

georgijevska-lentaБеоградски „Бесмртни пук“ са око две хиљаде учесника кренуо је потом Булеваром Краља Александра ка Тргу Николе Пашића где их је дочекао руски амбасадор Александар Чепурин. Свечана поворка потом се упутила ка Теразијама, а одатле до Руског дома где се амбасадор обратио окупљенима.

Амбасадор Русије Александар Чепурин захвалио је свима који су учествовали у акцији истаквши „да без сећања на нашу славну историју никада нећемо имати бољу будућност“.

„Акција има антифашистички и патриотски карактер како би свако од нас, али и сви заједно на Дан победе против фашизма могли да се сетимо наших славних предака и рођака“, рекао је Чепурин обраћајући се окупљенима испред зграде Руског дома.

 

besmrtni-puk-beograd-2016-07

Он је истакао и да манифестација нема политички карактер изразивши задовољство што су међу окупљенима и српски политичари (Александар Вулин, Бошко Обрадовић, Братислав Гашић…) као и „пријатељи из бивших совјетских република из Белорусије, Азербејџана и Казахстана“.

Чепурин је навео и да је манифестација „Бесмртни пук“ почела 2012. у Томску у Сибиру, са свега неколико стотина учесника, а да је прошле године Црвеним тргом у Москви прошетало 100.000 људи међу којима је био и руски председник Владимир Путин.

besmrtni-puk-beograd-2016-04abesmrtni-puk-beograd-2016-04b

На манифестацији у Београду су се окупили људи са портретима предака који су се борили за спас Србије током ратова у 20. веку — од првог светског рата до НАТО агресије против Југославије 1999. године

Грађани, међу којима су били и српски и руски ветерани, носили су и руске и српске заставе, а неки од њих мајице са ликом руског председника Владимир Путина.

Поворка у којој су били и припадници српског мото клуба „Ноћни вукови“ кретала се уз звуке руских песма.

„Бесмртни пук“ се традиционално одржава у целој Русији на дан обележавања годишњице победе у Другом светску рату, а само прошле године на манифестацији се окупило десетине хиљада Московљана, међу којима је био и руски председник Владимир Путин, који је носио портрет свог оца.

besmrtni-puk-beograd-2016-18Србија, како наводе организатори, као одани савезник Русије и као земља чија је историја тесно везана за Русију, а посебно њена борба у последњим ратовима који су потресали Европу у 20. веку, од ове године такође има свој сопствени „Бесмртни пук“.

ФОТОГАЛЕРИЈА

„Бесмртни пук“ је још једна прекретница у нашој заједничкој историји. Шетња улицама Београда само је још једна потврда да смо исти историјски простор. Ако Срби изађу са портретима својих хероја, бораца за слободу и независност њихове земље — свет ће поново видети да смо били и остајемо заједно — Срби и Руси“, наводе организатори догађаја, Медија центар „Руски експрес“, Српски огранак Међународне друштвене фондације за јединство православних народа и Координациони савет руских сународника у Србији.

Према најавама организатора у 15 часова је одржана пројекција филма о Великом отаџбинском рату „А зоре су овде тихе“.