Треба да се стиде и Српска и Србија

Треба да се стиде и Српска и Србија

PODELI

Нису познати разлози због којих је Хаг у исто вријеме одбио оба захтјева првог предсједника Републике Српске, каже Петронијевић и објашњава да се стекао утисак да је Хаг само тражио разлог за одбијање Караџићевих захтјева. За исти су навели непостојање гаранција Републике Српске што није тачно, подвлачи Перонијевић. Влада Српске је дала гаранције које су прослијеђене у Министарство правде у Савјету министара БиХ.

„У случају дужег боравка на слободи Судско вијеће је одлучивало без комплетне документације. То сам први пут видио. Морали су сачекати било какво изјашњење Српске. Тек након тог изјашњења могли су одлучивати. Међутим, они су одлучили, одбили захтјев, као разлог навели непостојање гаранција које су већ постојале“, каже Петронијевић за БН телевизију.

Не би се требало опуштати и мислити да је Караџићева пресуда повољна за Републику Српску, додаје Петронијевић. Наводи, пресуда је тренутно повољна, али то не значи да ће тако остати.

„На жалбу Тужилаштва све може да се врати и промјени – Караџић може да буде осуђен и за `Тачку један` и Српска проглашена геноцидном. Сам начин на који је формулисан заједнички злочиначки подухват удара у темеље Републике Српске. Ниједна кривица не може бити индивидуална када је ријеч о заједничком злочиначком подухвату. Кривица за то може обухватити сваког грађанина Српске.“

Олакшавајуће околности свакако су издвојена судска мишљења, али њих је потребно квалитетно подупријети и оборити, јасан је Петронијевић.

„Први пут се у некој пресуди помиње оно што ми тврдимо 15 година, а то је да су се муслимани самоубијали да би стварали ситуацију која иде на терет Срба“, објашњава он и додаје да су у Хагу као таквим доказани многи случајеви.

Оптизмизам у случају првог предсједника Српске се заснива на томе да одбрана мора да створи услове за добру шалбу, којом ће се скинути кривица и са др Караџића, и са Републике Српске, тврди члан Правног тима одбране др Радована Караџића.

„Неопходни су материјални услови којих нема. За то је одговорна и Република Српска, и Србија. Огромни трошкови морају да се покрију, а тренутно нема услова за то“.

Одбрана се узда у помоћ и Србије и Српске, јер се тиме не помаже само др Караџићу већ свим Србима у Српској и Србији, наводи даље Петронијевић. Истиче, уколико помоћ изостане, посљедице би могле бити погубне.

Хашким трибуналом управљају америчке обавјештајне службе, тврди Петронијевић. Исте су изазвале сукобе на простору бивше Југославије да би дошле у мировну мисију. Као резултат тога видимо присуство НАТО снага на Балкану. Посљедњи примјер је Црна Гора. Све неистине из Хага могу само да подгију нове сукобе на истој терирорији, а то ником не треба, каже Петронијевић, истовремено наглашавајући да Суд у Хагу ниједну пресуду није донио у циљу помирења.

БН телевизија